Latest NEWS from CPM EUROPE

NEWS

Toekomst van pelleteren

Door Harm Klein (De Molenaar)

De korrelpersen van CPM worden over de hele wereld gebruikt. De ontwikkeling en productie van deze machines vindt voor een groot deel in Nederland plaats. Het nog verder perfectioneren van deze machines is een continu proces.

De korrelpers heeft al een lange geschiedenis achter de rug. “Decennialang zijn er door fabrikanten verbeteringen aangebracht. Door goed te anticiperen op de markt, is de pers doorontwikkeld tot de uitvoering van vandaag. Toch zijn we hier nooit klaar mee en streven we altijd naar nog beter”, zegt Jorn van de Burgwal, Area Manager Benelux van CPM Europe. “Ondanks jarenlang onderzoek en ervaring zijn er altijd nog diverse onbekende en lastig te beheersen variabelen binnen het persproces. Als die bekend worden, zouden we in staat zijn om nog verder te optimaliseren. Wij werken hier hard aan. Meer informatie over bijvoorbeeld temperatuur en vochtgehalte op diverse plaatsen in het proces, zullen ons in staat stellen verdere stappen vooruit te zetten ten aanzien van korrelkwaliteit en capaciteit”, zegt Van de Burgwal.

Toekomst van pelleteren

Benelux
Na meerdere jaren ervaring bij inbedrijfsstellingen van machines en op de ontwikkelingsafdeling, is Van de Burgwal tegenwoordig verantwoordelijk voor de verkoop in de Benelux. “Hier is onze thuismarkt, waar de basis ligt voor ontwerp en ontwikkeling. De lat ligt, ten opzichte van sommige andere landen, in deze regio hoog wat betreft het gebruik van de machines en korrelkwaliteit. Dit stimuleert ons om voor dit gebied naar nieuwe oplossingen te zoeken, die we later wereldwijd kunnen toepassen.” De belangrijkste ontwikkelingen op persgebied, waarvan nagenoeg alle hun oorsprong vonden in Nederland, waren onder meer de rolverstelling, de rolslipmeting en hygiënisering. “Nu zijn we bijvoorbeeld voor slachtkuikenvoeders alweer oplossingen aan het zoeken voor wat betreft korrellengtebeheersing.” Op de ontwikkelingsafdeling werken vijf proces engineers, die dagelijks recepturen en materialen van (toekomstige) klanten uittesten en nieuwe toepassingen bedenken. “Ervaringen met persmachines en ontwikkelingen uit verschillende industrieën geven ons inzichten, zijn uitwisselbaar en houden ons innovatief”, stelt Van de Burgwal.
 
Toekomst van pelleteren

Tandwieloverbrenging
Typerend voor CPM-persen is de tandwielaandrijving. Volgens Van de Burgwal heeft deze overbrenging gedurende de jaren een evolutie ondergaan. “De voordelen zijn bekend. Een hoog rendement, circa 99 procent ten opzichte van de bandoverbrenging met een rendement van circa 95 procent. Daar komt nog bij dat de CPM-pers wordt aangedreven door één motor, waardoor een eventueel rendementsverlies door het niet synchroon lopen van twee motoren niet aan de orde is. Verder is er minder onderhoud te plegen en is de overbrenging minder kwetsbaar.” De vrees voor olielekkage, een verschijnsel dat in vroegere tijden terecht als nadeel werd gezien, is al jaren niet meer aan de orde. De oliekeerring is vervangen door een labyrint afdichting die gegarandeerd lekkagevrij is.

Conditioneren
De conditionering is onlosmakelijk aan het persproces verbonden. Hierin zijn bij CPM recentelijk grote stappen gezet met de hygienic conditioner. “We zijn nu in staat, door het bereiken van een 60 tot 70 procent vullingsgraad, een goede menging te garanderen en de conditioner schoon te houden. De T-vormige paddles voorkomen niet alleen een directe verplaatsing van alle product naar één zijde van de menger, maar stimuleren ook een ‘hot start’, goede menging en stoomabsorptie in het product. De combinatie van de hygienic conditioner met de verder doorontwikkelde dubbelwandige stoomverwarmde Hygienizer is al vele jaren een bewezen oplossing voor de warmtebehandeling voor het hygiëniseren van voer.”
 
Toekomst van pelleteren

Malen en walsen
Ook de producten van de CPM Roskamp Champion Division zoals onder andere hamermolens, walsenstoelen, en vlokkenwalsen, zijn ondergebracht bij CPM Europe voor de markten die vanuit Zaandam worden bediend. “In Zaandam worden jaarlijks tot zo’n honderd hamermolens en walsen gemaakt voor allerlei industrieën, waaronder de diervoederindustrie. Ook in de Benelux zijn er meerdere geleverd. Kenmerkend is een relatief groot zeefoppervlak en de uitvoering van de hamers. In het algemeen gesteld is de standtijd een half jaar, zonder de hamers te verwisselen.”

Wereldwijd
Circa 30 procent van de geproduceerde persen en machines vindt wereldwijd zijn weg in de diervoederindustrie. Het overige vindt zijn weg in de houtpelleten biomassa-industrieën en oliezadenmarkt. CPM heeft naast Nederland, productievestigingen in de Verenigde Staten, in China en in Singapore waar persinstallaties voor die regio’s worden gemaakt. Van de Burgwal: “Ons persproces en onze technologie zijn niet de goedkoopste, echter sla de meerprijs eens om over een gebruikstijd van twintig tot dertig jaar en houd daarbij ook rekening met lagere lasten ten aanzien van operationele kosten, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Dan kan een keuze voor deze krachtige machines al gauw worden gemaakt.” Concurrentie komt onder andere uit het Verre Oosten, daar staan de ontwikkelingen niet stil, constateert CPM. Kennis vanuit West-Europa vloeit over naar die regio en men doet daar inmiddels veel ervaring op met pelleteren. “Dit stimuleert ons scherp te blijven en te trachten voorop te blijven lopen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit ons blijft lukken. Onze afzet naar het Verre Oosten is zelfs een groot deel van onze groei.”
 

We are here for you. Contact us.

upcoming events

29 Jan - 30 January 2020

Bois Energie Nantes - France

19 Feb - 22 February 2020

Progetto Fuoco Verona - Italy

09 Mar - 11 March 2020

VIV MEA Abu Dhabi - Dubai

10 Mar - 13 March 2020

Metav Dusseldorf - Germany

15 Sep - 18 September 2020

Space Rennes - France

19 Oct - 22 October 2020

Lesdrevmash Moscow - Russia

25 Oct - 27 October 2020

Agrena Cairo - Egypt

17 Nov - 20 November 2020

EuroTier Hannover - Germany

14/01/2019

CPM Europe wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year

We are counting down the last busy days at work and are looking forward to good food, presents and celebrating the New Year. We will take some time off to do this, so CPM Europe will be closed from the 25th of December 2019 until the 2nd of January 2020.

continue reading